Мароко ще бъде домакин на следващото издание на Световното клубно първенство през февруари, обяви президентът на ФИФА Джани Инфантино, докато планираното увеличаване броя на отборите в турнира е насрочено за 2025 година. Надпреварата ще се проведе от 1 до 11 февруари, 2023, разкри Инфантино пред журналисти на пресконференция в Доха, завръщайки се в Мароко за трети път.

Увеличен вариант на Световното клубно е от дълго време идея на Инфантино. Надпревара с 24 отбора, с осем тима от Европа, трябваше да се проведе в Китай през миналата година, но бе отложена поради пандемията от коронавирус. Инфантино сподели, че новият формат на съревнованието ще се проведе, стартирайки от 2032-а с 32 тима.

„Съгласихме се преди няколко години да имаме Световно клубно с 24 отбора. Трябваше да се проведе през 2021, но бе отложено заради Ковид-19. Новият формат ще се проведе през 2025 и ще включва 32 отбора, превръщайки турнира по-скоро в Световно първенство“, каза президентът на ФИФА, без да дава допълнителна информация. Мароко прие турнира през 2013 и 2014 години, докато последното издание бе в ОАЕ през февруари, когато Челси вдигна трофея.

Надпреварата ще продължи до 2025-а година в настоящия си формат, включвайки шампионите на шестте континентални федерации заедно с топ отбора от страната-домакин. Реал Мадрид, който спечели Световното клубно в Мароко през 2014, ще представлява Европа, след като триумфира в последното издание на Шампионска лига. Фламенго (Бразилия), Ал Хилал (Саудитска Арабия), Видад Казабланка (Мароко), Сиатъл Саундърс (САЩ) и Оукланд Сити (Нова Зеландия) са останалите актуални континентални шампиони.